10 puntenlijst
Onze volgende bestemming, Pokhara, ligt aan een meer, het Phewameer. Bij aankomst in de stad zijn we niet gelijk enthousiast over de plek, hoewel de ligging aan het meer mooi is.
Pokhara is toeristisch gezien een uitvalbasis voor trekkings. Naast hiking, is de stad gericht op, in onze ogen, gecreëerde activiteiten, zoals paragliding, raften, yogales, helicoptervlucht etc. Dit brengt een vibe met zich mee, die niet gelijk de onze is.
De wijk 'lakeside', waar we verblijven komt over als een onsamenhangend geheel van winkeltjes, restaurantjes en verblijfaccomodatie's. Ons resort Mums garden is dan wel weer een oase in dit onsamenhangende geheel.
De top 10 van geweldige dingen te doen loopt begrijpelijkerwijze helaas niet over van aspecten die wij leuk vinden, maar we gaan ons best doen om ons eigen top 10 samen te stellen en er daarvan een aantal aan te tikken.
We beginnen met een verkennende wandeling, en komen na vooral winkels te hebben gezien aan de oever van het meer en zoeken daar een terrasje op. ✔️ 1: we genieten in de lazy afternoon van een hapje(momo's) en een drankje (verse lemon juice, ondertussen een vertrouwd recept).
In het smalle deel van het meer ligt een klein eiland. Hier kun je met roeibootjes naar toe. Wij gaan met stuurman, niet per sé de knapste van het stel, een rondje om het eiland en leggen bij het eiland aan om de hierop gelegen Tal Barahi tempel te bekijken. Geen spectaculair bezoek, maar wel weer een activiteit uit onze top 10 ✔️, dat is 2.
Ook no. 3 ✔️ kunnen we vandaag afstrepen. Na de boottocht blijven we bij het vertrekpunt van de boten, de Barahi Ghat, voor de Aarti-ceremonie, een ceremonie waarbij Hindoe priesters een ritueel uitvoeren, waarbij ze licht (vlammen) offeren aan de godheden. Het duurt nog een uur voor het begint, maar we vermaken ons prima. Wij zitten op de eerste rij en er is van alles te zien. De afvarende en terugkomende bootjes. Uitstappen gaat niet bij iedereen goed, dus dat levert wel eens natte voeten op. De voorbereiding van de ceremonie, waarbij de ceremoniemeester aan een stuk door praat. Wij verstaan er natuurlijk niets van, todat hij zich in het engels tot de kleine schare toeristen wendt: "the ceremony is for everyone, so welcome".
Er komen ook een aantal hoog geplaatste gasten met bodyguards. Eén blijkt een Nepalese politicus te zijn, de man en vrouw in traditionele kleding blijken een belangrijke priester en zijn vrouw uit India te zijn. Veel mensen uit India komen speciaal voor de tempel op het eiland en de ceremonie naar Pokhara. De ceremonie begint als het inmiddels bijna donker is, en is indrukwekkend. Ondanks onze 'houten kont' van de harde stoeltjes is het zeer de moeite waard.
We beginnen te landen en hebben ondanks onze bedenkingen toch een leuke eerste middag/-avond op onze nieuwe plek waar we 3 nachten zullen blijven.
Vera Schepman:3 mei 2025Reis nog steeds met jullie mee, genieten ☀️