De eerste indruk

24 april 2025 - Kathmandu, Nepal

Emirates brengt ons van Amsterdam in Dubai, waar we de volledige overstaptijd nodig hebben om met Fly Dubai verder te kunnen reizen naar Katmandu. We gaan van terminal A naar F en krijgen zo een volledig beeld van het vliegveld in de zandbak. Voordeel, we ervaren geen wachttijd en voor we het goed en wel beseffen zijn we weer in de lucht.

In Katmandu staat onze chauffeur voor de komende 16 dagen klaar om ons naar de eerste bestemming te brengen, hotel Apsara in de wijk Thamel. Voordat we op pad gaan worden we in de bloemetjes gezet. We krijgen een bloemenmala van afrikaantjes omgehangen. Mala betekent snoer of slinger, dus bloemenslinger. Deze staat symbool voor een warm en respectvol welkom.

In Katmandu wonen 5 miljoen mensen. Toch komt de stad met z'n vele kleine straatjes niet gelijk over als een wereldstad. Het verkeer, bestaande uit auto's, veel scooters en voetgangers, beweegt zich, zonder problemen, kriskrasdoor elkaar. Verbreden van wegen is overigens geen optie, vanwege de dichte bebouwing. We zien één voorbeeld waar de weg zichtbaar is verbreed, een lantaarnpaal prijkt hier midden op de ene weghelft. De smalle straten in combinatie met de bewegingen op straat en het kleurrijke karakter maakt dat er een positieve 'vibe' hangt.

Ook de eerste kennismaking met de Nepalese bevolking geeft een positief gevoel. Als we de buurt verkennen worden we in de verschillende winkeltjes met een open blik en vriendelijk ontvangen. We worden zelfs voor thee worden uitgenodigd. Deze uitnodiging bewaren we voor morgen. Eerst wat slaap inhalen.

1. Vera Schepman:
    25 april 2025
    bloemenmala van afrikaantjes, die krijg je ook in Sri Lanka, wanneer je uitgenodigd wordt bij mensen thuis, mooi en vrolijk gebaar….🌻🌻🌻